Magyarország 2012 óta vesz részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét kezdeményezésben. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárságának felkérésére és támogatásával ezt a megtisztelő feladatot 2020-ban az ÉMI Nonprofit Kft. kapta.

Feladatunk a jövő!

Az ITM célkitűzései illeszkednek a Hulladékcsökkentési Hét missziójához, a minisztérium: „Feladatunk a jövő!” szlogenje is ezt üzeni. Az ÉMI Nonprofit Kft. szakmai felügyeletét ellátó Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárság kiemelt feladata a magyar gazdaság támogatása azokkal a módszerekkel, amelyek környezetünk védelmét, a fenntarthatóságot és az újrahasznosítást is szem előtt tartják. Jövőképe megegyezik az EWWR – European Week for Waste Reduction – missziójával. Kiemelt célja a hulladékgazdálkodás korszerűsítése, megelőzéssel, újrahasználattal és újrahasznosítással.

Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár korábban már hangsúlyozta, hogy a magyar kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének céljai között első helyen szerepel az illegális hulladék felszámolása. Az akciótervben sok fontos környezetvédelmi projekt szerepel még: ilyen például a faültetési program, az egyszerhasználatos műanyagok betiltása, a megújuló energiák és az elektromos közlekedési eszközök támogatása is.

Minőség és innováció iránti elkötelezettség!

Az Államtitkárság felkérésére és támogatásával 2020-ban az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. látja el az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai koordinátori szerepét.

Az ÉMI-t 1963-ban alapították, ma pedig Magyarország legnagyobb épület- és építőanyag-ipari minőségellenőrző innovációs intézménye, a hazai építésügy meghatározó szereplője és szakmai szellemi központja. Megalakulása óta a kutatás-fejlesztés és innováció, valamint a nemzetközi tevékenységek területén is kimagasló teljesítményt tudhat maga mögött.

Mérnöki, műszaki tevékenysége mellett számos olyan K+F+I projektben vesz részt hazai és nemzetközi szinten egyaránt, melyek az időtálló, élhető és fenntartható minőségi épített környezetet és jövőt támogatják. Aktívan részt vesz az Európai Unió nemzetközi együttműködési programjaiban és Horizont 2020 kutatási keretprogramjában, valamint 2016 júliusától a Covenant of Mayors (Polgármesterek Szövetsége – CoM) szervezettel kötött megállapodás alapján „Country Coordinator”, azaz Nemzeti Koordinátorként támogatja a helyi és megyei önkormányzatokat a fenntartható településfejlesztés stratégiaalkotási folyamataiban.

Az ÉMI 2017-ben pályázati úton elnyerte a nemzetközi Solar Decathlon egyetemi házépítő innovációs versenysorozat 2019-es Európa-bajnokságának rendezési jogát, melyet sikerrel valósított meg szentendrei Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában. A versenysorozat központi célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése az egyetemi csapatok által felépített pályaműveken (mintaházakon) keresztül. (További információ: www.sde2019.hu és www.emi.hu)