Mi a láthatatlan hulladék?

 Nehéz belegondolni, amikor levesszük a boltok polcairól, de egy darab termék „megszületésénéhez” rengeteg nyersanyagra és energiaforrásra van szükség, amelyek után bizony hulladék keletkezik.

 

Tudtad például, hogy egy db okostelefon előállítása és csomagolása során 86 kilogramm hulladék keletkezik? Megdöbbentő, igaz?!

 

Sajnos a termékgyártás során keletkező hulladékok, láthatatlanok maradnak vásárlásaink alkalmával, így közvetetten is terheljük a környezetünket. Az Európai Hulladékmentes Hét idén a szemünk elől rejtve maradó hulladékokról rántja le a leplet.

Hol keressük, ha láthatatlan?

A gyűjtőkben landoló, szemmel látható és kézzel tapintható hulladékokon kívül keveseknek jut eszébe, mennyi hulladékot termel egy számítógép használat közben, egy fúró a háztartásban vagy egy farmernadrág előállítása. Ezeknek a hulladékoknak a nagy részét lehetetlen újrahasznosítani, így szeméttelepeken és hulladékégetőkben végzik, növelve a káros anyag kibocsátást és energiafelhasználást. A tény, hogy a láthatatlan hulladék észrevehetetlen, megnehezíti a vásárlási döntést és a felelősségvállalást.

 

Mit tehetünk ellene?

Vizsgáljuk meg saját öko-lábnyomunk nagyságát. Ugyanis, ennek a túlnyomó részét képezi a karbon lábnyom, ami az energia-felhasználásunkhoz kötődik. Egy darab új termék „megszületéséhez” rengeteg nyersanyagra és energiaforrásra van szükség. Szerencsére egyre többen fordítanak kiemelt figyelmet a környezetükre, a tudatos vásárlásra és a fenntartható jövőképre; így a hulladékmentesség, mint szokás fokozatosan életformává értékelődik fel. A hulladékmentes életmód első lépése a hulladékcsökkentéssel kezdődik. Fontos feladatunk tehát már vásárláskor megfontoltan dönteni és átgondolni, milyen hatással leszünk a természetre. A fenntartható termékek választásával hosszabb élettartamot adhatunk tárgyainknak, idővel pedig egyszerűen javíthatók vagy újrahasznosíthatók.

Legfontosabb cél, hogy láthatóvá váljon a láthatatlan, lépésenként egyre közelebb kerülve a felelőségteljes döntéshez mindennapjaink során.

Tedd meg az első lépést! Csatlakozz a Hulladékcsökkentési Héthez és mutasd meg, te hogyan csökkentenéd a hulladéktermelést!

 

Slider