Nemzetközi kitekintés

„Egyetlen napod sem telik el anélkül, hogy ne lennél hatással a körülötted levő világra. Minden, amit teszel, megváltoztatja környezetedet, ám el kell döntened, hogy milyen legyen ez a változás.” Jane Goodall

Az EWWR – European Week for Waste Reduction, vagyis az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2009-ben kezdte meg tevékenységét az Európai Bizottság kezdeményezésére, hogy nemzetközi szinten népszerűsítsék a hulladékgazdálkodás lehetséges alternatíváit. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét főkoordinátora a brüsszeli ACR+ szervezet (Association of Cities and Regions for sustainable Resource management).

A kampány minden év novemberének utolsó hetében startol el, hogy egy teljes héten keresztül, lelkes önkéntesek bevonásával kiemelt figyelmet szenteljenek a fenntartható erőforrás- és hulladékkezelési technikáknak. Európában évről évre nő a kezdeményezés ismertsége, egyre több önkéntessel és sok innovatív hullakékkezelési technikával. Az EWWR ugyanakkor arra is ösztönözni próbálja az európaiakat, hogy ne csak a novemberi héten hajtsák végre a fenntartható erőforrás- és hulladékgazdálkodásról szóló intézkedéseket, ne csak akkor figyeljenek a felelős hulladékgazdálkodásra, hanem az év többi napján is.

 Az EWWR célkitűzései:

  • A 3R stratégia bemutatása, vagyis a hulladék csökkentésével, a termékek újrahasználatával és az anyagok újrahasznosításával kapcsolatos ismeretek terjesztése.
  • Tudatosság növelése, oktatás a fenntarthatóság jegyében.
  • Az EWWR részvevők hulladékcsökkentési munkájának bemutatása.
  • Állami hatóságok, magánvállalatok, civil társadalmi csoportok és a polgárok környezettudatos szemléletformálásra való ösztönzése.

További érdekességeket és hulladékkezelési tippeket az Európai Hulladékcsökkentési Hét hivatalos honlapján olvashatsz: www.ewwr.eu

Slider